Svårt bakslag för SpaceX

Den första privat finansierade och utvecklade raketen Falcon 1 från företaget SpaceX misslyckades i natt för tredje gången.

Två minuter och 20 sekunder in i försöket att nå omloppsbana separerade inte stegen som de skulle och kontakten med Falcon 1 bröts. Förutom militära experiment och ett solsegel från Nasa fanns askan från Star Trek-skådespelaren James Doohan (Scotty) och 200 andra ombord.

För två år sedan flög man bara 20 sekunder. Förra året var man mycket nära att nå omloppsbana. Att man i år kommer kortare är förstås mycket hårt för vd Elon Musk och SpaceX. Han har tidigare sagt att vid tre misslyckanden måste de börja fundera på om de har i branschen att göra. I ett uttalande i dag säger han att SpaceX inte på något sätt kommer att tveka att fortsätta framåt: ”For my part, I will never give up and I mean never. ”

Samtidigt som man ännu inte nått omloppsbana håller man på att bygga Falcon 9 – en jätteraket som kan flyga material till ISS. Det är ett högt spel. Jag håller fortfarande alla tummar för att det lossnar för SpaceX och att de till slut lyckas vidga fönstret mot rymden.

Blogg från Kwajalein som drivs av Elon Musks bror

UPPDATERING 080807: Precis som kommentatorn Robert skriver så är orsaken till haveriet helt klar. Det var bränslerester som gjorde att separationen misslyckades. Det syns mycket tydligt på den video som SpaceX frikostigt släpper tillsammans med en förklaring från vd Elon Musk. Finns att läsa och se här

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist