Svensk ’Mars-expedition’ är tillbaka

Under sommaren har svenskar vandrat omkring på kalla och öde Svalbard i ishavet. De har varit på jakt efter bäckraviner som kan lösa gåtan med liknande formationer på Mars.


Ovan: Ella Carlsson framför en bäckravin på Svalbard (Foto: Expedition Svalbard 07). Nedan: En liknande formation på Mars tagen av kretsaren Mars Global Surveyor. Formationen är bara några år gammal (Foto: Nasa).

Expeditionen leddes av Ella Carlsson som är Sveriges mest kända Marsforskare. Hon är van vid miljöer som Svalbards eftersom hon tidigare tillbringat tid på Mars Societys simuleringsanläggningar där man tränar inför framtida expeditioner.

På det Mars-lika Svalbard var svenskarna på jakt efter bäckraviner. Man studerade dem på plats och samma raviner kommer dessutom att studeras via satellit. Nästa år återkommer man för att undersöka bäckravinernas utveckling. Tanken är att resultaten sedan ska jämföras med bilder som tagits av satelliter runt Mars och som överraskande visar nybildade bäckraviner.

Kan flytande vatten ha medverkat till bildandet även på Mars? Det är detta svenskarnas forskning handlar om och eftersom flytande vatten är en förutsättning för liv så är deras expeditionen så pass spännande att en av världens mest kända planetforskare, amerikanske Chris McKay ville följa med, även om han till slut fick förhinder.

Läs mer om expeditionen på Ella Carlssons egen sida.
ESA har en intervju liksom Norrbottenskuriren.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist