Svensk raket gick högre än planerat

Med en ny brasiliansk raketmotor steg svenska Texus-EML 1 upp i det norrländska himlavalvet på torsdagen. Raketen nådde 263 kilometer upp i rymden, vilket var lite högre än beräknat och nyttolasten föll ned i Norge. Uppskjutningen och experimenten bedöms dock ha lyckats precis enligt förväntan.


NEDANSTÅENDE ÄR PRESSMEDDELANDET FRÅN RYMDBOLAGET:

Foto: NASA
Svenska Texus lyfter från Esrange i Kiruna. Foto: Esrange

Idag skickades Texus-EML 1 upp från Esrange klockan 10.04 för ESAs (European Space Agency) räkning med en nyttolast bestående av tyska experiment. För första gången användas en brasiliansk motor kallad VSB-30. Flygningen erbjöd 6 minuter och 37 sekunder tyngdlöshet precis som planerat.

– Det här är ett viktigt steg för den fortsatta raketverksamheten på Esrange, säger Olle Norberg, chef för Esrange. Vi ser fram emot många fler raketuppskjutningar med den här nya raketmotorn som hjälper oss att stärka vår position som en av de bästa uppsändningsplatserna i världen för sondraketer, avslutar Olle Norberg.

De tre experimenten ombord på raketen fungerade alldeles utmärkt och forskarna är mycket nöjda över resultatet så här lång. Under flygningen kunde forskarna påverka experimenten i realtid via telekommando. Både omborddata, vetenskaplig data och videobilder skickades kontinuerligt ned till markstationen. Nya intressanta vetenskapliga data förväntas efter att forskarna har hunnit analysera närmare resultatet lite närmare.

– Vi är mycket nöjda med den här flygningen. Både vetenskapen och ett par nydesignade tekniska system fungerade utmärkt så vi förväntar oss mycket intressanta resultat av flygningen, säger Wolfgang Herfs, projektledare på ESA.

På grund av renskiljning i östra delen av Esrangeområdet valde Esrange att skjuta raketen något mera västerut än vanligt. Raketen flög dessutom 8 km högre än beräknat. Båda dessa faktorer ledde sannolikt till att experimenten landade i fallskärm 10 km in i Norge i ett obebott fjällområde. Orsaken till att nyttolasten inte landade i nedslags­området kommer att utredas.

Nästa raketuppskjutning från Esrange blir studentraketen REXUS planerad till mars 2006. Det följs av ett par sondraketer för det europeiska ELIPS programmet. Maxus 7 är planerad till i början av maj och strax därefter skickas Texus 43 upp. Ett separat pressmeddelande om dessa kampanjer kommer vid ett senare tillfälle.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist