Svenska astronomer vill inte till Mars

Sveriges Radio har kört en sommarserie om rymden som sändes från Tycho Brahes observatorium på Ven. Du kan fortfarande lyssna på det sista programmet där astronomerna Bengt Gustafsson, Maria Sundin och Arne Ardeberg diskuterade rymdfart och rymdkapplöpning.

Astronomerna är emot en bemannad Marsresa och argumenten handlade i huvudsak om att det blir mindre pengar till teleskop om man skickar folk till Mars. Lite trist att någon annan röst inte hördes. Maria Sundin hade den mest öppna attityden och tog upp en del argument för att människan ska till andra himlakroppar än jorden, men det var inte mycket som bet på herrarna som till slut hamnade i ståndpunkten att vi först ska sluta kriga på jorden innan vi kan åka till Mars (vilka fler aktiviteter ska vi vänta med tills lyckoriket är förverkligat?).

Ska man tala om krig i sammanhanget borde man jämföra USA:s och Kinas försvarsbudgetar med kostnaden för bemannade rymdfärder. En resa till Mars kostar en liten bråkdel av vad som läggs på vapen. Istället för att gnälla på USA:s program för bemannade rymdfärder borde ju astronomerna fråga varför Sverige lägger 40 miljarder om året på ett försvar som inte används. En bråkdel av de pengarna skulle ge dem ett rejält teleskop.

Missa inte heller Sveriges Radios inslag om arbetet på JPL med Mars Reconnaiscance Orbiter! Onsdagens Vetandets värld ligger kvar till på onsdag.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist