Svenska satelliten Odin kan stängas av

Rymdstyrelsen vill inte längre bekosta driften av den svenska satelliten Odin. Den har snurrat runt jorden på 600 kilometers höjd sedan 2001 och studerar alltifrån andra galaxer till hur jordens ozonskikt bryts ner.

Odin kostar statliga Rymdstyrelsen tio miljoner kronor om året. De anser nu att forskarna som använder Odin har fått tillräckligt med data och vill släcka ner satelliten. Ansvarig för driften av Odin hävdar att en nedstängning vore unik.

– Det är i så fall första gången i världen en fullt fungerande satellit stängs av, säger Urban Frisk på Rymdbolaget till TT. Han har tidigare för rymdenidag.se berättat att satelliten fortfarande är den mest avancerade i sitt fält.

Odins huvuduppgift är att mäta den kemiska nedbrytningen av ozonet runt jorden. Ozonet skyddar oss från UV-strålning, men bryts ned av klorföreningar i utsläpp. Odin håller ett vakande öga på dessa processer och forskarnas minimi-krav på satelliten var två års mätningar för att kunna leverera prognoser. Fortsatta mätningar är enligt forskarna viktigt, men Rymdstyrelsen som bekostar satelliten börjar tröttna.

Odin var också med när Nasa kolliderade en sond i kometen Temple 1 och undersöker den kemiska sammansättningen i vår och andra galaxer. Dessutom har Odin gjort mätningar av vattenångan i atmosfären på Mars.

Läs mer:
TT-artikeln på Norrbottenskuriren

Rymdbolaget om Odins fem år i rymden och satellitens framtid
.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist