Svensken tror på rymdtekniken

I en opinionsundersökning som Rymdstyrelsen låtit göra tycker 70 procent av svenskarna att satelliter är ett mycket viktigt verktyg för klimat- och miljöövervakning.

UPPDATERING 070907: Svensken tror INTE på rymdteknik. Tidningen Populär Astronomi redovisar en undersökning från föreningen Vetenskap & Allmänhet som visar att endast 26 procent tycker att det är viktigt att Sverige satsar på rymdforskning. Forskningsområdet ”Design” fick 28 procent. Märk att undersökningen gjordes före Fuglesangs resa, men ändå. Suck.

Det är gott och väl en relativt betryggande majoritet. Bilderna på jorden från rymden var omistliga för miljörörelsen på 70-talet. I dag är de omistliga för att våra samhällen ska styras i stabil riktning. För det är ju så att ytterst få människor är beredda att frivilligt gå ner i energianvändning och vi kan inte hindra miljarder människor i utvecklingsländerna att gå upp i energianvändning. Teknisk utveckling och styrning är enda lösningen, tycks det mig. Och rymdteknik är en grundsten i sammanhanget.

Pressmeddelandet från Rymdstyrelsen (läs hela nedan) är ett startskott inför Rymdforum i Kiruna nästa vecka, varifrån det säkert lär komma fler nyheter.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist