Sverige i samarbete om privat rymdstation

Enligt Space.com är Sverige ”kund” till den privata rymdentreprenören Bigelow Aerospace och alltså en av sex nationer som vill hyra plats på deras uppblåsbara rymdstationer (se förra inlägget).

Det är förstås uppseendeväckande. Bigelows rymdstationer siktar till en början på att vara ett alternativ för nationer som inte får plats på eller vill vara beroende av ISS. Vad planerar Sverige?

Johan Marcopoulos, informationsansvarig på Rymdstyrelsen, tonar ner samarbetet till att det handlar om att man kommit överens om att utbyta information på ett ”strukturerat sätt”. Det är ett så kallat Memorandum of Understanding. Där heter det bland annat att parterna ska ”…create a foundation for future cooperation in a wide variety of potential fields and activities, including but not limited to: space hardware development, microgravity R&D, and astronautics opportunities.”

Detta handlar säkerligen minst lika mycket om att svenska företag ska kunna sälja till Bigelow Aerospace som att Sverige ska använda sig av Bigelows rymdstationer.

Det är förstås ett bra initiativ. Ambitiösa småländer som Sverige har lätt hamnat i bakvattnet inom det europeiska samarbetet ESA och budskapet i Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norbergs twitter härmomdagen kan tolkas som att vi inte kan vänta oss så mycket därifrån i framtiden heller: Är på ESA Council i Paris. Att vi i Europa har det ekonomiskt besvärligt är tydligt även inom rymden. Relationen ESA-EU debatteras mycket.

Bra då att vi vidgar vyerna. Bara det att svenska rymdstyrelsen ingått ett avtal med Bigelow är en kraftfull markering till stöd för hotellmagnaten som gått och blivit rymdentreprenör. Det stärker möjligheterna att det faktiskt blir enklare och billigare att ta sig upp till omloppsbana framöver.

Förhoppningsvis med svenska företags hjälp.


Några år gammalt klipp. 2014 är premiäråret för Bigelows rymdstation.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist