Sveriges smarta månsond i omloppsbana

Den svenskdesignade månsonden SMART 1 har nått sin slutliga omloppsbana. SMART 1 är en succé som fått mycket uppmärksamhet i rymdkretsar. Även i allmänna medier uppmärksammas sonden. Se ett reportage från ”Euronews” på webben.


smart1 - bild: ESASMART 1 satte en ny standard i rymden när den sändes upp för ett och ett halvt år sedan. Europas första månfarkost – designad av svenska Rymdbolaget – är kompakt och förhållandevis billig. Nu har den nått sin slutliga omloppsbana runt månen.

SMART står för ”Small Missions for Advanced Research in Technology”. Tanken är att testa ny teknologi som sedan kan användas i större sammanhang. Det är första gången Sverige ensamt har fått ansvar för att designa ett Europeiskt rymdprojekt och den lilla sonden som inte är större än en tvättmaskin har fått mycket uppmärksamhet.

SMART 1 har fungerat perfekt. Ett av huvudmålen var att testa en ny billigare framdrivningsteknik – en elektrisk jonmotor. Med hjälp av solpaneler xenongas och månens gravitation har farkosten sakta närmat sig himlakroppen. Det tog 14 månader jämfört med några dygn för Apollofarkosterna. Nu ligger SMART 1 i omloppsbana och studerar alltifrån teorier om månens uppkomst till förekomsten av vatten och is på månen.

Här kan du se ett inslag som gjorts av tv-kanalen Euronews. Den något märkliga musikläggningen till trots får man inblick i vad SMART 1 gör och kommer att göra under det närmsta halvåret.

Inslaget i Euronews

Mer om SMART-projektet på Rymdbolagets webbplats

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist