Ta rymdhissen istället

Författaren och vetenskapsmannen Arthur C Clarke har konstaterat att alla revolutionerande idéer får tre på varandra följande reaktioner.  1: ”Det är helt omöjligt!” 2: ”Det är möjligt, men det är inte värt allt det skulle kosta” 3: ”Jag har alltid tyckt att det var en bra idé”.

Rymdhissen, detta Babels Torn-mässiga koncept, har definitivt börjat glida över till kategori två. Just nu pågår det årliga Space Elevator Games och för första gången har ett lag lyckats kapa åt sig en av de prissummor som Nasa bidrar med. LaserMotive lyckades i går få en farkost att klättra 900 meter upp på en lina som hölls uppe av en helikopter med en hastighet av 3.72 meter i sekunden. Energin kom från en laser på marken.

Det är långt kvar till rymden, men med rymdhissen görs nu konkreta framsteg och hårdvara byggs och testas. Det är mer än man kan säga om det rymdhotellskoncept som just nu valsar runt i svenska medier. Rymden i dag skrev om bluffen förra hösten, men i tur och ordning Metro, Aftonbladet, DN och Svd har tagit upp bollen med Galactic Suite. Det är fortfarande en pappersprodukt. Jag vill läsa om Bigelow Aerospace istället.

Arthur C Clarke skrev en roman om rymdhissen. Mannen bakom Galactic Suite borde göra något liknande för att få utlopp för sina visioner och det är kultursidorna som ska ta hand om det, inte nyhetsreportrar.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist