Tragiken och trycket på astronauterna

Allt fler detaljer tyder på att astronauten Lisa Nowak efter sin flygning i somras gick in i en fullständig livskris. Röster i amerikanska medier anser att Nasa måste förändra sin astronautpolicy.

Efter en fullständig succé i rymden skiljde sig Lisa Nowak under hösten från sin make som hon har tre barn med. Uppenbarligen förälskar hon sig sedan i Fuglesangs kompis BillyO och drabbas av någon form av psykos när hon beväpnad och utklädd ska konfrontera hans flickvän.

På CNN ser jag intervjuer med psykologer som pekar på riskerna för psyket när man landat efter att ha varit i himlen. En före detta Nasa-anställd vittnar om vad han tycker är en absurd astronautmiljö. Hundratals ”A-människor” trängs på Johnson Space Center och tävlar om allt för få platser upp i rymden. Han anser att Nasa måste skicka ut astronauterna i verkligheten mer. Och visst, kanske är det en aning för mycket utvaldhet och specialbehandling runt astronauterna.

När jag pratade med Christer Fuglesang innan hans resa så förnekade han bestämt att post-flight depressioner ens var en frågeställning som togs upp astronauter emellan.

– Vi pratar bara om vad som kan gå illa under resan, som han sa.

Å ena sidan kan man tycka att det är en superman-inställning som blundar för realiteterna. Å andra sidan så vet alla från början vad yrkets villkor är och man måste måste också lita på en enskild människas förmåga att handskas med världen. Att några faller igenom är dessvärre en realitet i alla yrkesgrupper. Fallet för astronauterna är bara mycket högre.

Mer om astronautpsyket på New Scientist

Cosmic Log sammanfattar andra infallsvinklar på händelsen och mynnar ut i att den traditionella Nasa-astronautens dagar ändå kan vara räknade – till förmån för privata rymdfarare.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist