Tredje rymdturisten lyfter

Greg Olsen heter den tredje person som betalat för en vistelse i rymden. Lördagen den 1:a oktober lyfter den amerikanske multimiljonären, forskaren och entreprenören mot sitt livs äventyr.


Foto: NASADen tredje privatpersonen i historien lyfter mot rymden 1 oktober. Den ryska rymdmyndigheten behöver hans drygt 150 miljoner kronor och rymdturismen tar ett steg framåt.

Olsen reser upp med en Soyuzraket från Ryssland och kommer under tio dagar på rymdstationen ISS att utföra egna experiment i samarbete med bland annat ESA. Han kommer också att hålla i undervisning med skolbarn och han vill också slå ett slag för människor i rymden:

– Det här är vår framtid. Människor i rymden är inte en inskränk idé från regeringen, säger Greg Olsen till space.com.

Olsen får en specialbyggd passagerarstol på Soyruzraketen och kommer att färdas till rymdstationen tillsammans med astronauten Bill McArthur och kosmonauten Valery Tokarev. Nasa-tv sänder uppskjutningen planeras till 05.54 svensk tid.

Olsen har talat med de två tidigare rymdturisterna Dennis Tito och Mark Shuttleworth. Enligt Olsen ångrade de två inte storsatsningen att nå rymden.

– De sa åt mig att vad jag än känner inför rymden idag, så kommer det att kännas bättre när jag är däruppe.

Olsens hemsida

Företaget som fixar hans resa vill ordna privatresor till månen

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist