Tyskland går med i ”Aurora”

Sverige och nio andra europeiska länder har nu fått med Tyskland på tåget till Månen och Mars. Landet har gått med i ”Aurora”, som är dessa länders gemensamma program för utforskning av solsystemet.


Tyskland har beslutat att gå med i projekt ”Aurora”. Det är ett välkommet tillskott till programmet som innebär att länder som Norge, Danmark och Finland kommer närmare en uppslutning kring målen för Aurora.

Aurora är ESA:s program för utforskning av i första hand Månen och Mars och syftar till att sätta människor på de båda himlakropparna. Sverige är med nio andra europeiska länder såsom Frankrike, Italien och Storbrittannien. Dessutom är Kanada med i Aurora. Att var en medlem av ESA innebär inte automatiskt att man är med och bidrar till Aurora.

Fördelarna med att bekosta Aurora är att de deltagande ländernas industrier har möjlighet att konkurrera om kontrakt. Något som uppenbarligen har lockat Tyskland och med denna stora nations inträde stärks Auroras aktier.

– Länder som Danmark, Norge och Finland har visat intresse för Auroraprogrammet och vi tror att fler ESA-medlemmar kommer att gå med, säger Daniel Sacotte, ESA:s chef för mänsklig utforskning av rymden.

Sveriges deltagande bygger på Rymdstyrelsens bedömning att ”rymdtransportprogrammen på sikt kan komma att förskjutas mot ESA:s nästa stora utforskningsprojekt, Aurora, som i hög grad bygger på tillkomsten av nya tekniska möjligheter och där svensk rymdindustri kan spela en viktig roll.”

Det första stora steget i Aurora är ”ExoMars”. En robot som ska leta liv och undersöka Mars i andra avseenden.

Läs mer på ESA:s webbplats

Mer om svenska rymdstrategi – vilket berör Aurora (pdf)

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist