Uppdraget slutfört

Rymdfärjan Discoverys besättning kan pusta ut efter en av de mest uppmärksammade rymdfärderna någonsin. På tisdagen kunde färjan landa i mörkret på Edwards Air Force Base i Kalifornien utan problem.


Foto: NASAIn i det sista var Discoverys rymdfärd dramatisk eftersom landningsplatsen flyttades från ett regnigt Florida till ett vädermässigt lugnare Kalifornien. Där gick landningen som planerat och besättningen kunde känna sin egen tyngd igen efter fjorton dagar i rymden.

Uppmärksamheten kring den 114:e flygningen med rymdfärjan har varit mycket stor. Redan på förhand riktades blickarna mot uppskjutningen eftersom Discovery var den första rymdfärjan som lyfte efter Columbiakatastrofen 2003. De problem som uppstod under färden utvecklades till en följetong som även svenska medier hakade på.

På grund av att det lossnade material från Discoverys tank under uppskjutningen har samtliga rymdfärjor fått flygförbud tills vidare och även om NASA säger sig hoppas kunna skjuta upp nästa färja 22 september är det många som tror att de nya utredningarna kommer att ta längre tid än så.

Discoverys färd har i USA lett till ny fart i debatten om NASA:s inriktning och om hur mycket USA ska satsa på rymden. I Sverige har färden aktualiserat frågan om vilka vägar svensk och europeisk rymdforskning kan ta till rymden. ESA:s tankar på att samarbeta med Ryssland om en egen uppskjutningsteknologi (Kliper) istället för att förlita sig på NASA har fått ny fart.

Trots allt landade Discovery säkert och man har utfört en hel del arbete i rymden:

Man har testat utrustning och reparationsmetoder som tagits fram för att göra färjan säkrare.

Man har reparerat ett gyroskop och monterat en ny plattform på den internationella rymdstationen ISS.

Man har lossat flera ton förnödenheter och reservdelar och har med sig flera ton sopor och oanvändbart material från rymdstationen.

Nu väntar vila och utvärdering för astronauterna ombord. Enligt Stephen Robinson, astronauten som lagade Discovery under en rymdpromenad, hade besättningen redan planer.

– Vi ska titta på bilderna från uppskjutningen. Våra familjer säger att det såg häftigt ut.

– Det kommer att ge oss helt nya perspektiv på uppdraget, tillade Robinson.

LÄNKAR

Minns du? Discoverys 14 dagar i rymden

Rymdfärjan ska bli rymdtradare

Se video från uppdrag och landning (NASA)

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist