Uttråkad? – kolla in Mars

I väntan på att Falcon 1 ska lyfta kan man alltid vända blicken mot Mars för när allt annat är trist är Mars alltid spännande.

Eller vad sägs om de senaste ESA-resultaten från Mars Express som visar på enorma mängder vatten vid sydpolen? Kanske ett stöd för de svenska teorierna om att Mars-ytan döljer massor av vatten.

Rapporterna om grottor gör det hela än mer spännande. Grottorna är heta platser att söka efter liv i. Dessutom vore ett habitat i grottor det mest naturliga för en expedition. Människan har ju levt i grottor förr om man säger så.

Faktum är att det var just Mars som var Elon Musk på SpaceX första mål. För internetmiljonerna från PayPal tänkte han skicka ett biologiskt experiment till Mars. När han hörde sig för om kostnaderna insåg han att det stora problemet var priset för att lämna jordatmosfären och att Mars fick vänta. Istället gav han sig på att bygga en egen billigare raket. Han är ju inte lastgammal och hinner säkert med att skicka något till Mars. Om hans raket fungerar.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist