Vad skulle du odla på Mars?

Marsfarkosten Phoenix har för första gången ”smakat” Mars-vatten. När man värmde upp ett prov som Phoenix skrapat från Marsytan smälte iskorn och vatten frigjordes.

Förra månaden konstaterade forskarna att ”jorden” på Mars nordpol är fullt möjlig att odla jordiska växter i. Marsrobotarna Opportunity och Spirit på planetens ekvator har tidigare har mätt upp sura, salta ytor som inte skulle gå att odla något på, men där Phoenix står är marken utmärkt för odling av exempelvis sparris eller tulpaner.

Vi har alltså jorden och vi har vattnet. Vi behöver ta med oss näring, kväve och skapa en atmosfär och skydda plantorna från strålning, något som borde vara fullt möjligt. Vad skulle du odla? Själv skulle jag satsa på sparris, de vita sorten, som är god att koka. Att grilla de gröna i en känslig atmosfär under plastkupoler är nog inte att rekommendera initialt i alla fall. Skulle man sedan kunna få fart på några tyska vinstockar och framställa en egen riesling därtill, så skulle vistelsen på den karga planeten omedelbart bli riktigt njutbar.

Phoenix har nu smakat på vatten, men det var å andra sidan ingen överraskning att det fanns där. Det mest spännande är nu om Phoenix kan hitta organiska molekyler, dvs kolföreningar. Det är förutsättningen för liv. Hittills har man inte hittat något. Nu gräver man djupare och det finns tid fram till hösten att leta. Sedan börjar den marsianska vintern och snart kommer Phoenix att vara begravd under is.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist