Väderproblem lite här och där

Medan kolonisterna på Roskildefestivalen håller på att flyta bort i leran och väggar av vatten härskar i Skånetrakterna har även den lille geologen Opportunity på Mars problem med vädret.

Egentligen tänkte man köra ner i den stora Victoriakratern denna vecka, men gigantiska sandstormar gör att man avvaktar. Sandstormarna på Mars kan svepa in hela planeten i ett rött töcken och den energi som roboten Opportunity får av solcellerna har minskat med hälften under den period av dåligt väder man nu är inne i. Forskarna räknar med att bevhöva vänta åtminstone till mitten av månaden. När man väl kommer ner i den djupa Victoriakraterna kommer vi även djupt ner i Mars historia och vi kan säkert vänta oss nya spännande avslöjanden om planeten.

Samtidigt gör åskväder i Florida att den spännande Dawn-expeditionen till asteroiderna Ceres och Vesta får vänta ett dygn. Nytt datum för uppskjutning på en Delta 2-raket är satt till 8:e, på söndag, men även denna dag är osäker. Vi får hoppas att den problemdrabbade Dawn får lite lugn och ro väl framme på de väderlösa bumlingarna mellan Mars och Jupiter.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist