Vägen tillbaks till månen

Nasa har stakat ut vägen tillbaka till månen. 2018 lyfter fyra astronauter för att tillbringa fem dagar på månens yta. Det är en resa som följs av många fler och efter några år även till Mars.


Det Nasa nu presenterar är en metod för upprepade resor till månen. Minst en gång i halvåret från 2018 ska CEV (Crew Exploration Vehicle) och HLV (Heavy Lift Vehicle) frakta människor och material till månen.

En bild säger mycket mer än långa textsjok så nedan finns en film som visar hur Nasa tänkt sig det transportsystem som förväntas leda till en permanent bas på månen. Samma typ av farkoster ska sedan ta människor till planeten Mars. Filmen är gjord av Nasa, är 25 mb stor och du behöver QuickTime (ladda ner här).

Något om det som kan ses på bilderna:

HLV kan lyfta upp till 125 ton och lägger i det här fallet en månlandare i omloppsbana runt jorden. Sedan kommer astronauterna i CEV som kan bära sammanlagt 25 ton. Båda farkoster skjuts upp med de raketmotorer som idag skickar upp rymdfärjan. De dockar med varandra och fortsätter sedan mot månen.

All teknologi som ska användas finns redan i princip. Inget helt nytt måste utvecklas för detta transportsystem. Detta minskar riskerna och minskar kostnaderna.

CEV är väldigt lik Apollokapslarna. Enligt Nasachefen Michael Griffin har man inte kopierat, utan snarare kommit fram till samma sak efter lång utredning.

– De var väldigt rätt ute, de som gjorde Apollokapseln, sa Griffin på presskonferensen.

Han var också väldigt tydlig med att Nasa nu satsar allt på målet att återvända till månen och vidare till Mars. Griffin hoppades att kommersiella krafter skulle ta över den rymdverksamhet som inte ligger i absolut framkant teknologiskt. Det kan i så fall handla om transporter till den internationella rymdstationen ISS.

Griffin klargjorde också att det USA nu gör är att skapa ett hållbart och uthålligt system för transporter till månen. Man håller sedan öppet för andra nationer att använda transportsystemet om man vill samarbeta med USA. Troligt är dock att exempelvis Europa på lång sikt själva vill klara sådana transporter. På mycket lång sikt kan naturresurser på månen också utvinnas kommersiellt.

Mycket mer information, filmer och bilder finns på nasa.gov

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist