Venus får vänta

Den europeiska farkosten Venus Express kunde inte skjutas upp som planerat i veckan. Tekniska problem gjorde att färden mot Venus kommer att försenas med ett antal dagar.


Nytt datum för Venus Express: nionde november

Foto: ESADen europeiska farkosten Venus Express skulle skjutas upp denna vecka. Tekniska problem gjorde dock att färden mot Venus kommer att försenas med ett antal dagar.

Det var föroreningar i farkostens kapsel som gjorde att ESA tog det säkra före det osäkra och väntade med uppskjutningen.

Det så kallade ”fönstret” – den tid som uppskjutning är möjlig – räcker fram till 24:e november. Innan dess kommer kapseln med Venus Express att vara klar försäkrar ESA.

Den här resan till Venus kommer att ge skarpa bilder och ny förståelse av hur Venus utvecklade sig till ett svavelosande helvete med temperaturer på över 400 grader. Framförallt kan nya rön om Venus kombinerat med rönen från Mars ge en tydligare bild av hur planeterna utvecklas. Venus-Jorden-Mars är tre systrar som gått olika vägar.

I väntan på att Venus Express ska komma i väg finns det mycket fakta om resan att fördjupa sig i.

ESA:s Venus Express-sidor

DN:s artikel – missa inte länken till TT:s nyhetsinslag i rörliga bilder

Magellan – Den senaste expeditionen till Venus avslutades 1994. Magellans hemsida är en av de första på webben och har de klassiska attributen som sidor från den tiden hade. Kul sida och intressant info och bilder.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist