Vilken dubbelmoral!

Bloggen har på senaste tiden berört frågan om nya månresor och motståndet mot det. Därför kan jag inte avhålla mig från att ifrågasätta konstnärinnan Gunilla Klingberg vars senaste installation Cosmic Matter är en uppvisning i inskränkthet.

I DN berättar hon om bakgrunden till den stora installationen. Hon fruktar för ett ”nytt månrace med kapitalistiska förtecken”. Hon attackerar planerna på att utvinna den möjliga källan till ren och alternativ energi, helium 3, på månen och säger att ”Nasa kringgår förbudet” mot att ”äga planeter” genom att ”sälja rättigheterna till utvinning till högstbjudande”.

Den skrift hon hänvisar till har tagits upp i bloggen tidigare och det är ett policydokument som uttrycker en vision och inga beslut. Att säga att Nasa håller på att sälja månen är att böja verkligheten så att det ska gå att göra konst av den och det känns inte vidare moget.

Jag har respekt för att hon försöker gestalta människans roll i universum. Har vi något utanför jorden att göra? Bör man inte vara försiktig med himlakroppar? Med vilken rätt förändrar vi månens utseende eller terraformerar Mars?

Problemet är att Gunilla Klingberg är antiintellektuell och slarvig och då faller konstverket platt. Hon skiter fullständigt i alternativa energikällor som helium 3. Hon behöver ju inte bry sig. Hon får ju flyga världen runt och ställa ut konst och stå på vernissage. Hur mycket flygbränsle gick det åt för att få ner Cosmic Matter till Istanbul?

Det stinker dubbelmoral. Jag ska skjuta raketer från Moderna muséets tak nästa gång Klingberg ställer ut. Det är också konst.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist