Visionären som vill göra skillnad

På fredag kväll ska den första kommersiellt utvecklade raketen någonsin skjutas upp från Marshallöarna i Stilla Havet. Företaget SpaceX under ledning av internetmiljonären Elon Musk kan skriva historia.

Foto: NASA
Falcon 1 väntar på uppskjutningen på en atoll i Stilla havet som brukar användas av amerikansk militär.

Företaget SpaceX under ledning av internetmiljonären Elon Musk kan skriva historia.

SpaceX grundades och drivs av en sydafrikansk 34-årig miljardär, Elon Musk. Han blev rik när han sålde internetbetalningsföretaget Paypal till Ebay. Sedan dess ägnar han sig dels åt välgörenhet via en stiftelse, dels ett nytt affärsområde: rymdfart. Bakgrunden är hans intresse för rymden och mänsklighetens framtid i denna.

– Att bli en rymdresande civilisation eller en art som lever på flera planeter – det kan mycket väl bli det svåraste mänskligheten någonsin gör. Livets uppgift är att sprida sig och vi som är livets representanter bör arbeta för det, säger Elon Musk i ett pressmeddelande.

Det handlar dock inte bara om idealism. SpaceX ska i förlängningen ge vinst till sin ägare genom att locka kunder som behöver skjuta upp satelliter och inom några år också människor. Målet är att Falcon-raketerna som SpaceX utvecklar ska ge åtkomst till rymden till en kostnad som är en tiondel av du summor som i dag måste spenderas på att komma ut ur jordatmosfären. Det ska ske genom ny teknik och genom strömlinjeformade processer. Man återvinner till exempel hela raketen genom att hämta den ur havet efter uppskjutningen och SpaceX består av endast 160 personer.

Mars var för dyrt

Elon Musk tänkte först bekosta en sond till Mars som skulle sätta igång ett växthusexperiment på planeten. När han märkte att det skulle bli för dyrt med uppskjutningen såg han att där fanns ett affärsområde. Hans pengar har förstås varit viktiga förutvecklingen av Falconraketerna, men de räcker inte hur långt som helst. De måste bevisa att de klarar att nå rymden också.

– Vi kanske har råd med två misslyckade uppskjutningar. Sedan kommer ingen att tro på oss, säger Elon Musk.

Falcon 1 är grunden i företagets uppskjutningssystem. Man har ytterligare två modeller, Falcon 5 och Falcon 9, som bygger på att fem respektive nio raketer kopplas ihop. Falcon9 ska bland annat användas för att vinna American Space Prize. Det är en tävling inte olik den som företaget Scaled Composits vann när det skickade upp en människa i rymden förra året. Den nya tävlingen handlar om att skjuta upp fem personer på en och samma gång och genomföra en dockning i rymden. Det måste ske 2010 för att prispengen på 50 miljoner dollar ska betalas ut.

Artikel från en nyligen hållen föreläsning av Elon Musk, där han avslöjar företagets riktigt stora planer

SpaceX hemsida

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist