Voyager lämnar solsystemet

Det mänskliga föremål som befinner sig längst bort från jorden har nått ett område utanför solsystemet kallat Helioskiktet. Det är nu Voyager-teamet på Nasa överens om.


NasaVoyager-sonderna skickades iväg 1977 och Voyager 1 har nu nått ett område där solens inflytande inte är allenarådande. Sonden skickar nu data från den interstellära rymden mellan stjärnorna.

Det har tidigare varit omdebatterat, men nu är alla överens: Voyager har tagit ytterligare ett historiskt steg och nått in i området där solen och den interstellära strålningen blandas, kallat Helioskiktet.

Enligt Nasa var det den 16:e december förra året som Voyager passerade ”Termination Shock” och började färdas i området där den yttre rymdens gaser från supernovor blandas med solens partiklar. Mätningarna från färden genom ”Termination Shock” visar på en mer komplicerad process än man tidigare antagit.

Voyager har skapat mycket historia under sin snart 30-åriga färd och man bedömer att sonden har kraft att kommunicera och mäta fram till 2020. Omkring 2015 hoppas forskarna att Voyager 1 ska passera Heliopausen. Där upphör det mesta av solens inflytande och den yttre rymden tar vid på riktigt.

Det finns farhågor om att Nasa vill spara pengar genom att bryta kontakten med Voyager.

– Det vore att kasta bort ett gyllene tillfälle att nå den interstellära rymden, säger de ansvariga för Voyager till Spaceflight Now.

Just nu tar det 13 timmar för en signal i ljusets hastighet att färdas från Voyager till jorden. Voyagersonderna kommer att fortsätta ut i universum under årmiljonerna och kommer därför troligen att överleva mänskligheten som byggde dem.

Läs pressmeddelandet från NASA

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist