Voyager överraskar vid solsystemets kant

Mänsklighetens yttersta utposter, rymdsonderna Voyager 1 och 2, har uppmätt överraskande resultat i gränslandet mellan vårt solsystem och interstellära universum.

Sonderna är det mest avlägsna som människan tillverkat och befinner sig nära hundra gånger så långt bort från solen som jorden ligger.De sköts upp 1977 och få trodde då att de skulle göra upptäckter i universum 30 år senare. Men nu skickar de data (som tar över 10 timmar att nå jorden) med överraskande uppgifter.

Man har tänkt sig att solen skapar en jämn sfär runt solsystemet med sin strålning. Men när nu Voyager 1 och 2 håller på att passera ut ur sfären så har man upptäckt ojämnheter. Voyager 2 uppmäter samma magnetiska förändringar som Voyager 1 gjorde mycket längre bort från solen.

Slutsatsen är att något som kommer utifrån påverkar solvindens magnetfält så att det buktar in och inte är ”jämt”. Vad detta är för något återstår att se. Om ungefär tio år räknar de ansvariga för Voyager att sonderna har lämnat gränslandet och inträder i det interstellära universum. Då kan de mäta på fenomen som inte solen längre kan dölja.

Troligen kommer sonderna fortfarande att skicka data om tio år. Radioaktivt plutonium ombord sköter kraftförsörjningen i 15-20 år till. Den trettio år gamla teknologin håller och man kan till och med programmera om den enkla datorn ombord för nya uppgifter.

Lyssna på den ansvarige för hela Voyager-äventyret i en NASA-podcast

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist