Voyagersonderna riskerar stängning

Enligt tidskriften Nature vill NASA spara pengar och bryta kontakten med bland andra Voyager-sonderna, som just nu befinner sig 13 ljustimmar bort vid solsystemets gränser. Forskarna rasar mot planerna.


Sedan 1977 har de varit på väg. I oktober kan de bli lämnade åt sitt öde. Nasa anser sig inte ha råd med Voyager-sonderna.

Enligt tidskriften Nature vill Nasa avbryta verksamheten kring ett antal äldre sonder. Voyager-sonderna är de mest kända. Ulysses, Wind och TRACE några av de andra. Voyagerprogrammet skulle egentligen omvärderas först 2006 och de flesta trodde att det då skulle bli en fortsättning eftersom sonderna nu undersöker gränsen mellan solens påverkan och den interstellära rymden. Nasas beslut är inte definitivt, men ändå en varning för forskarna, som protesterar.

– Det är en extremt idiotisk tanke, säger den förre chefen för Nasa:s rymdvetenskap, Lennard Fisk till Nature.

Voyagersonderna är på väg att lämna solsystemet. De befinner sig 13 ljustimmar bort. Voyagerprojektet är ett av de mest framgångsrika och de två sonderna var de första som gav oss närbilder av Saturnus, Jupiter, Uranus och Neptunus.

Voyagersondernas hemsida

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist