”You are one with ze vehicle!”

Äntligen fick den tyske astronauten Hans Schlegel flyga till rymden tillsammans med den europeiska laboratoriemodulen Columbus.

Rymdfärjan Atlantis har varit försenad i två månader på grund av tekniska problem, men i dag hade man tur med vädret och dundrade mot skyn 20.45 svensk tid.

Hans Schlegel har varit i rymden förr, på rymdfärjan Columbia redan 1993. Jag hoppas det kändes lika bra 15 år senare, att vara ’one with ze vehicle’. Det var nämligen så han sa när han för drygt ett år sedan fick förklara för svenska journalister hur Christer Fuglesang skulle känna det under uppskjutningen. En mycket entusiastisk förklaring i sann Kraftwerk-anda.

Även fransmannen Léopold Eyharts följer med och han ska dessutom bo på rymdstationen i tre månader för att få igång arbetet med laboratoriet.

Columbus är en europeisk storsatsning som nu äntligen har nått rymden. Nasa-chefen Michael Griffin satt i intervju med CBS tidigare i dag och så här sa han:

– Det är enormt viktigt för européerna. Rymdstationen handlar om två saker: att lära sig leva och jobbar i rymden, vilket vi behöver göra mycket innan vi reser till Mars, och att forska. Laboratoriemodulerna är anledningen till att vi gör det här. Europa är nu synligt och permanent en del av mänsklig rymdfart.

Du ser en repris av uppskjutningen på nasa.gov

Läs mer: Svd, DN, Astrowebb och Aftonbladet.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist