Finns det el i rymden?

I rymden, så finns det idag rymdstationer som har behov av el, men hur får de tillgång till det? Jo, via solpaneler och solenergi! På till exempelvis rymdstationen ISS, International
Space Station, som använder elkraft för uppvärmning och kylning, ventilation,
belysning och viktigast av allt system som gör det möjligt att leva på stationen så har man just solpaneler som gör att de kan få denna viktiga el! 

Nu har man även tittat på möjligheterna att få del av denna solenergi ner till jorden. Under förra året så skickade Pentagon upp en solpanel i låg omloppsbana, och man lyckades få testriggen att leverera tio watt. 

Solpanelen med en diameter på 30 cm är en så kallad Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module (PRAM). Den har placerats på Pentagons drönare X-37B, som gör ett varv runt planeten på 90 minuter

Solpaneler på vanligt vis

Här nere på jorden har det kommit att bli allt vanligare att se solpaneler på taken. Det är ju ett bra sätt att producera el på, som är billigare än att köpa el från elbolag. Du som vill installera solpaneler, du kan få hjälp med det via en elektriker i Ystad, eller via ett företag som säljer och installerar dem. 

Solpaneler och solceller ger miljövänlig el som kan användas i hushållet. Överskottet kan sparas om man har satsat på att ha ett solcellsbatteri med. Det kan även delas eller säljas vidare till elbolag.

 

4 Mar 2022