Vad krävs för att bli astronaut?

När vi säger astronaut menar vi de kvinnor och män som åker ut i rymden med ett uppdrag. De forskar och ser till att vi får mer kunskap om både rymden och om jorden för att vi som människor ska kunna få en bättre framtid. Vi menar inte de som har råd att betala för en resa ut i rymden - de är rymdturister och inte astronauter enligt oss. 

För att bli astronaut måste man klara vissa fysiska och psykiska grundkrav och man måste också kunna fungera väl ihop med andra människor. Man kommer ju att befinna sig tätt tillsammans flera månader i sträck och att då vara benägen att gräla är en egenskap som inte kommer att bli bra. 

Fysiken är viktig

Att vara vältränad är jätteviktigt om man vill bli astronaut. Så snart man befinner sig utanför jorden dragningskraft kommer muskler börja förlora kraft och ju bättre förberedd man är desto mindre påverkad blir man. Löpträning med pulsklocka är en metod för att få bättre kondition, läs mer på FitnessFrank, och tyngdlyftning ger muskler. 

Det finns ingen skola

Det finns ingen astronautskola man kan söka sig till om man vill jobba i rymden. Istället är det Esa (European Space Agency) som rekryterar de som de tror kommer att bli bra astronauter från Europa. 

Hur många svenskar är astronauter idag? Christer Fuglesang var den förste svensken som var ute i rymden och i USA finns Jessica Meir. Hon har svenskt medborgarskap men bor och arbetar i USA men får ändå räknas som svensk astronaut. 

4 Apr 2022